От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо

...
От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо
Коментари Харесай

От АОБР поискаха незабавна среща с Кирил Петков заради цената на тока


От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо до премира Кирил Петков по отношение на неотложни ограничения за ограничение на вредите от рисковите цени на електрическата енергия за небитовите консуматори.

В писмото от АОБР упорстват и за незабавна среща с премиера. Публикуваме го без редакторска интервенция:

" УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, 

След започване на военния спор в Украйна се задълбочава рецесията с цената на електрическата енергия за небитовите консуматори, като през последните няколко дни тя става все по-драматична и заплашва българските предприятия със прекъсване на работа, загуба на работни места, сериозен растеж на цените, вместо на приходите, и всеобщо обедняване. Средната цена на електрическата енергия достигната на БНЕБ - сегмент „ Ден напред “, за 08.03.2022 година е 839,61 лева./MWh, като в някои часове надвишава 1170 лева./MWh, което е безспорен връх. Устойчив и пореден ценови растеж следим през последните дни както на нашия пазар, по този начин и на прилежащите районни и европейски пазари. Обезпокоителен е и фактът, че на другия сегмент – „ Двустранни контракти “, също през последните дни, се подписват покупко-продажби по месечни договори в диапазона 642 – 650 лева./MWh за базов товар, т.е. открити са ценови равнища, близо два пъти по-високи спрямо цените преди началото на военния спор. Пазарът на фючърси – както месечни, по този начин и за тримесечието също показват сладкодумен над 50% растеж!

На фона на актуалната обстановка, настоящите ограничения от страна на държавното управление към този момент не са задоволителни. До края на месец март схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила в размер на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар „ Ден напред “, и действителната пазарна цена за м. юли м. година (185,59 лева./MWh), само че не повече от 250 лева./MWh, е извънредно лимитирана и незадоволителна. При средномесечна цена от 750лв./MWh, да вземем за пример, каквато към този момент е евентуално да реализираме, компенсацията ще се ограничи до 250 лв., а ще останат дейно за заплащане от небитовите консуматори непостижимите 500лв./MWh. При такава картина доста предприятия ще спрат работа.. Безработицата ще нарасне стремглаво. В същото време, единствено в АЕЦ „ Козлодуй “, единствено за месец март би се генерирал спомагателен запас (непланирана печалба) над 950 млн.лв., при нужен запас за компенсиране на ВСИЧКИ консуматори на електрическа енергия на свободния пазар по сегашната формулата и БЕЗ таван в размер на част от тази сума – сред 720 и 790 млн. лева (в взаимозависимост от електропотреблението за месеца).

В тази спешна обстановка би трябвало в незабавен порядък да се подхващат ограничения, които да дадат нужната прогнозируемост и успокоение на небитовите консуматори по отношение на цената на електрическата енергия, тъй че да не се постанова ограничение на активността, загуба на работни места и понижаване на приходи на наетите лица. Смятаме, че такива ограничения могат да бъдат само отпадането на настоящия таван за компенсиране и ясно и изрично изразена позиция от страна на държавното управление, че срокът за погашение на обезщетенията ще бъде продължен до окончателното нормализиране на цените на електрическата енергия.

Тези две ограничения несъмнено ще работят и в посока понижаване на общото равнище на инфлационния напън и по този начин ще поддържат покупателната дарба на приходите на всички българи.

Допълнително, настояваме без отсрочване държавното управление да осъществя поетия пред обществото явен ангажимент за значително облекчение на административните процедури при създаване на ВЕИ за лично ползване от предприятията. Солидарни сме с изразената от всички вас позиция, че това може да стане с процедурна смяна, като режимът от сегашния позволителен (с всички спънки и забавяния заради комплицирани и мудни съгласувателни процедури) стане просто осведомителен. Това е едно също бързо постижимо решение, на с дълготрайни позитивни резултати както върху българските предприятия, по този начин и върху електроенергийния ни пазар в целокупност. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

С актуалното писмо всички национално представителни работодателски организации настояваме за образуване на незабавна среща с Вас, на която в незабавен порядък да се набележат и огласят ограничения за преодоляване на зародилата извънредно рискова за стопанската система и обществения мир обстановка ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР